Jobba som guide – fiske & jakt – i hela världen | ForshagaAkademin

För att förverkliga sin dröm flyttade Mads Nørgaard Kristensen, 20, till Sverige och Forshaga. På ForshagaAkademin lägger han nu grunden för att kunna fortsätta leva sin dröm även i framtiden.
En dröm som innehåller jobb som guide inom fiske och jakt med hela världen som arbetsplats.
– En chans för mig att fördjupa mig i något som jag verkligen älskar, säger Mads Nørgaard Kristensen.

Mads Nørgaard Kristensen har redan provat på guideyrket på Nya Zeeland.

Mads Nørgaard Kristensen från Danmark har redan provat på guideyrket i Nya Zeeland. I framtiden vill han jobba som guide inom fiske och jakt i hela världen. Grunden för det lägger han genom sin utbildning på ForshagaAkademin.

Mads Nørgaard Kristensen har redan fått möjlighet att prova på livet som guide – både inom jakt och fiske. Det finns ett intresse för mat, framför allt att tillaga det man själv fångar eller fäller. Alla vilka är komponenter som finns inom de olika utbildningsområden som ForshagaAkademin. Både på Yrkeshögskolan där Mads precis gjort klart sin första termin, men också på gymnasienivå. Program inom Fiske, jakt, äventyr och naturguidning har funnits sedan tidigare. Med start hösten 2021 kommer ett specialprogram där matlagning bokstavligen kommer att stå på schemat – Naturguide och vildmarkskock.

– Vi funderade helt enkelt på vad vi redan är bra på, vad som efterfrågas och hur vi kan utveckla våra utbildningar ytterligare. Det blev tydligt att matlagning i naturen skulle bli nästa steg för oss att ta. Inom äventyrsturism lagar vi redan mycket mat utomhus, när det kommer till jakt och fiske så är de naturliga ”råvarorna” självklart närvarande. Vi tror mycket på den här utbildningen, säger Fredrik Ernfridsson, rektor på ForshagaAkademin. 

 

Ny utbildning väckte nyfikenhet

När Mads Nørgaard Kristensen fick höra talas om den nya utbildningen blev han nyfiken. 

Mads med en gös han fångade under sin första termin på ForshagaAkademin.

Mads med en gös han fångade under sin första termin på ForshagaAkademin.

– Det känns som en spännande utbildning och jag hoppas det blir en lyckad satsning och att det finns möjligheter till samarbete inom skolan. Personligen så gillar att laga mat utomhus, förhoppningsvis kommer vi få lära oss mer kring det på skolan. När man jobbar med att guida sällskap så tror jag det är ovärderligt att kunna bjuda dem på en matupplevelse också. Det handlar om att ”gå den extra milen” för sina kunder. Speciellt när man jobbar ute i vildmarken där det inte finns restauranger, säger Mads.

Som sportfiskare är det annars framför allt ”catch and release” som gäller för Mads när det kommer till fiske. Men det finns helt klart ett intresse för att även ta hand om och tillaga fångsten. 

– Speciellt öring, men även gös som jag fick prova på att fiska för första gången i Forshaga. När det kommer till jakt så tillagar jag allt som vi skjuter, jag försöker att inte köpa något kött alls i butiken utan att klara mig på det naturen erbjuder, säger Mads.

 

Vill jobba som guide inom fiske och jakt

Mads Nørgaard Kristensen har som sagt precis avslutat sin första termin på utbildningen Jakt- och Fiskeguide. En yrkesutbildning vid ForshagaAkademin. För Mads har det varit en dröm under en längre tid att flytta till Forshaga för en möjlighet att vidareutbilda sig och förvandla sina stora fritidsintressen till en karriär. Skolan kände han till redan för 10 år sedan tack vare andra danskar som studerat i Forshaga.

– När jag fick höra talas om det och hur de jag träffade verkligen rekommenderat skolan blev det ett mål för mig att flytta till Sverige och Forshaga så fort jag var klar med gymnasiet. Och nu lever jag den drömmen! 

 

En levande skola för det man älskar

Lax fångad i Forshagaforsen,

Lax fångad i Forshagaforsen.

Efter en termin på skolan har han inte ångrat beslutet en sekund.

– Att få komma till en skola och verkligen fördjupa sig i något man älskar att göra, det har varit underbart. Lärarna är verkligen fantastiska, det är första gången jag är med om lärare som verkligen är passionerade kring det de lär ut. Skolan blir mer levande och det känns mer på riktigt jämfört med en ”vanlig” skola där man bara lär sig i böcker. 

Mads Nørgaard Kristensen växte upp på en liten gård i Danmark där fiske och jakt varit en stor del av hans uppväx. Inte konstigt med tanke på att han mamma är jaktlärare. Med tiden växte idén om att förvandla intresset till ett framtida yrke och planen för framtiden finns redan utstakad. 

– Målet är att jobba som guide på säsongsbasis över hela världen. Självklart här i Norden, men också i Nya Zeeland, Kanada och Alaska. Jag har faktiskt redan fått ett par kontakter, så målet är att göra det några år efter skolan – att jobba som guide både när det kommer till fiske och jakt.

– Ett långsiktigt mål är att jobba som miljötekniker i sötvatten hemma i Danmark. Men först vill jag ta chansen att resa runt och jobba i världen.

 

Jobba som guide – fiske och jakt

Att resa och jobba utomlands är något som Mads dessutom redan fått möjlighet att prova på. Under sex månader reste han runt på Nya Zeeland och fick där möjligheten att jobba på gårdar med djur, men också som guide inom jakt och fiske.

Utbildningen i Forshaga är väldigt praktiskt inriktad. Något som passat Mads väldigt bra. När Mads var 17 år var han inblandad i en allvarlig trafikolycka som bland annat resulterade i en allvarlig hjärnskakning. 

– Det gör att jag har svårt att studera och sitta framför en dator, så det praktiska passar mig väldigt bra nu. Det har funnits tankar kring att utbilda mig till biolog, men jag kommer inte klara av att genomföra de studier som krävs. Då passar guideyrket mig bättre och i framtiden som sagt jobba mer praktiskt med miljöarbete. 

 

Nyttiga teoretiska inslag

Ändå har de teoretiska inslagen på utbildningen i Forshaga redan varit oerhört nyttiga för Mads Norgaard Kristensen.

Mads med en harr fångad med torrfluga.

Torrfluga är en av Mads favoritmetoder när det kommer till fiske.

– Jag älskar att fiska öring med torrflugor och imitationsfiske. På våra biologilektioner har vi fokuserat mycket på nympher och deras olika stadier, det har varit väldigt intressant och till stor hjälp när det kommer till fisket. Utöver det har jag fått möjlighet att utveckla mig i flera olika sportfiskemetoder. Det har varit fantastiskt att fiska tillsammans med andra elever och våra lärare. Jag är mer eller mindre självlärd när det kommer till fiske, men att nu få chansen att lära sig av proffs, att förädla det jag redan vet har varit väldigt utvecklande.

 

”Skulle börjat för fyra år sedan”

Mads Norgaard Kristensen hoppas att fler danska ungdomar tar chansen att flytta till Sverige för att studera på ForshagaAkademin. Kanske redan på gymnasienivå, en chans han själv ”missade”. 

– Jag hade koll på Yrkeshögskolan tidigt, men jag kände faktiskt inte till gymnasieutbildningen. Att den möjligheten fanns. Men mina föräldrar hade kanske inte velat att jag skulle flytta hemifrån redan då, men nu med facit i hand skulle vi nog vara överens om att jag skulle tagit den chansen redan för fyra år sedan. Nu när jag har varit på plats och sett hur gymnasieungdomarna har det så blir jag lite avundsjuk faktiskt. Jag skulle verkligen rekommendera ungdomar i Danmark att söka sig till ForshagaAkademin om man har intresse för fiske, jakt, matlagning utomhus och äventyr. Speciellt om man som jag har svårt att studera på det vanliga sättet och gillar det mer praktiska.

 


Läs mer