Välkommen till Sportfiskegymnasiet
Sportfiskegymnasiet är utbildningen för dig med en passion för sportfiske. Vi är stolta över att vara sportfiskebranschens skola i Sverige, tack vare våra väletablerade samarbeten med olika delar av branschen. På schemat kommer du att hitta ämnen som fiske- och vattenvård, naturguidning och biologi, bland annat. Förvänta dig även många utbildningsresor, inklusive fjällfiske och havsfiske.
FISKE PÅ SKOLTID OCH FRITID
Under utbildningen arbetar vi grundligt med olika fiskemetoder, och sedan finslipar du dina kunskaper på din fritid. Dessutom har vi ett stort antal sjöar och vattendrag runt omkring skolan, vilket ger dig väldigt goda förutsättningar att bli expert på just ditt favoritfiske. På så sätt blir du helt enkelt förberedd för en framtida karriär inom sportfiskebranschen eller för vidare studier på högskola/universitet.
SPORTFISKE ÄR EN HIT
På våra HIT-dagar (helhet, integration och träning) varvas teori med praktik, och flera kurser kombineras på ett integrerat sätt. Under HIT-dagarna kan vi till exempel ”flytta ut” biologiundervisningen och använda båten, älvstranden eller skogen som klassrum.
UNIK YRKESUTBILDNING
Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (särskild variant). Detta innebär att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksintag. Dessutom är antagna elever garanterade inackorderingsbidrag från CSN enligt deras regler. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskola eller universitet.
CERTIFIKAT & INTYG
Under utbildningen har du möjlighet att ta följande certifikat och intyg:
- Elfiskecertifikat
- Fisketillsyn
- ATV-kort
- A-kort för motor- och röjmotorsåg
Intresseanmälan
@sportfiskeakademin på Instagram
Följ med i vardagen på SportfiskeAkademin
Livet på Sportfiskegymnasiet
Jerkbait, mete, vertikalfiske, gädda, flugbindning, spinnfiske,
gös, vattenvård, guidning, havsfiske, naturupplevelser, öring, karp, flugfiske m.m.
MINNESVÄRDA FISKERESOR
En vanlig skolvecka är alltid lika ovanlig som unik! Teori blandas med praktik och i snitt en dag per vecka är fylld med olika praktiska övningar ute i skogen eller på vattnet. Under vissa dagar och veckor åker klassen på olika fiskeresor för att genomföra utbildningsmoment. Höstfiskeveckan, Mörrumsresan och en vecka i Härjedalens vackra fjällvärld är några av de äventyr du som elev på Sportfiskegymnasiet kommer att vara med på. Vi åker också till norge för att lära oss mer om havsfiske och marinbiologi. Dessa resor ingår i utbildningen och ger dig chansen att få uppleva sportfiske och naturmiljöer utöver det vardagliga.
FISKE DÄR DU GLÖMMER TID OCH RUM
Till Sportfiskegymnasiet kommer du som brinner för sportfiske och vill få kunskap och fiskevänner för livet! Perfekt för dig som vill utbilda dig till ditt drömjobb, fiska under skoltid och samtidigt få en bra utbildning i grunden. Vare sig du drömmer om en framtid som fiskeguide i Sverige, Norge eller Kanadas vildmark, att få starta eget företag eller jobba med fiske- och vattenvård, så har du kommit till rätt skola!
FRITID = FISKETID
Under lektionstid får du utbildning i olika sportfiskemetoder och på fritiden kan du skaffa dig den mängdträning som behövs för att utvecklas till max. Det finns bra möjligheter till eget fiske nära skolan. Vi har också båtar som du kan låna för fiske i sjöarna runt Forshaga. Många fiskevatten kan du ta dig till själv, men våra fritidsvärdar erbjuder även utkörning till fisket på kvällar och helger.
NÄTVERKA FÖR FRAMTIDEN
Praktiken är en viktig del i utbildningen eftersom du får känna på hur det är att jobba med sportfiske. Dina praktikveckor spenderar du vid t.ex. en sportfiskecamp eller i en sportfiskebutik och vi erbjuder APL-platser både i Sverige och runt om i världen. Även på Sportfiskemässan, där hela branschen möts, får du möjlighet att knyta viktiga kontakter och du får uppleva några intensiva dagar utanför skolans väggar! Våra samarbetspartners ABU Garcia, Fly Dressing m.fl. kommer regelbundet på besök till skolan för att bl.a. visa nyheter i sortimenten och låta våra elever meka med rullar, binda flugor och utvärdera utrustning.
dina år på sportfiskegymnasiet
ÅRSKURS 1
På schemat finns grundläggande sportfiskemetoder som t.ex. spinn-, trolling-, och flugfiske. Dessa metoder tränar du extra mycket på under ”Höstfiskeveckan”. Under HIT- dagarna ligger fokus på utbildningsmoment kopplade till kurserna naturkunskap fiske- och vattenvård och naturguidning. Elever i årskurs 1 håller också i den populära barnfiskeskolan på Sportfiskemässan.
ÅRSKURS 2
Du fördjupar dina kunskaper i olika sportfiskemetoder och tränar praktiskt under utbildningsresorna som går till fjällen och Norge. Under HIT-dagarna fokuseras under-visningen nu även på biotopvård och skogen. Bl.a. lär du dig att restaurera vattendrag, använda motor- och röjmotorsåg och att köra fyrhjuling. Du kommer också att få kunskap om fisketillsyn och hållbar förvaltning.
ÅRSKURS 3
Nu väljer du specialiceringsspår inom sportfiske: flugfiskespåret, metespåret eller pradatorspåret. Du fördjupar dina kunskaper inom fiske- och vattenvård och jobbar då med bl.a. nätprovfiske och elfiske. Ett populärt inslag under vårterminen är utbildningsresan till Mörrum med bl.a. laxfiske och skärgårdsfiske efter gädda. Under tredje året driver du eget UF-företag och har en god insyn i branschens olika yrkesmöjligheter.
vad kan man jobba med?
1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar. Fritidsfisket är viktigt för rekreation och lockar dessutom både svenska och utländska turister ut i naturen och till svenska sjöar och vattendrag. År 2015 spenderade sportfiskare mer än 2 miljarder kronor på förbrukningsmaterial i redskap, fiskekort, resor, fiskeguider, mat och logi. Källa: Havs- och vattenmyndigheten havochvatten.se
Direkt efter gymnasiet kan du jobba som t.ex: sportfiskeguide i Sverige
eller utomlands, guide inom övrig upplevelseturism, egenföretagare,
redskapshandlare inom sportfiske samt arbeta inom fiske- och vattenvård.
Universitetsstudier: Om du läser komplett program och ev. studiespår får du behöriget att söka till t.ex.polishögskolan, olika beteendevetenskapliga samt pedagogiska utbildningar. Läser du ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola kan du sedan vidareutbilda dig till biolog, marinbiolog, limnolog m.m.
Ansök till sportfiskegymnasiet
APL (Praktik) och certifieringar
APL (Praktik)
Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Exempel på praktikplatser är fiskecamper, sportfiskebutiker, organisationer och länsstyrelser. Genom de olika praktikplatser som skolan erbjuder har du möjlighet att göra din praktik både i Sverige och utomlands. Praktikperioderna är bra tillfällen för att nätverka med branschen och skapa kontakter för framtida jobb.
Programinnehåll på Sportfiskegymnasiet
Nedan kan du läsa om vilka kurser som ingår i utbildningen. Vill du veta mer kan du läsa på Skolverkets hemsida.
Utbildningen omfattar 2800p
Gy-gemensamma kurser 900p
- Engelska 5, 100p
- Engelska 6*, 100p
- Historia 1, 50p
- Idrott & Hälsa 1, 100p
- Matematik 1, 100p
- Religion 1, 50p
- Samhällskunskap 1, 50p
- Svenska 1, 100p
- Svenska 2*, 100p
- Svenska 3*, 100p
- Naturkunskap 1, 50p
*Möjlighet finns att välja bort denna kurs som krävs för grundläggande behörighet.
Programgemensamma kurser 400p
- Biologi 1, 100p
- Entreprenörskap, 100p
- Naturbruk, 200p
Gymnasiearbete 100p
Gymnasiearbetet på yrkesprogrammen ska visa att eleven är förberedd för att arbeta inom de yrkesområden programmet riktar sig mot. För att få en gymnasieexamen måste man ha ett godkänt gymnasiearbete.
Särskild variant 1200p
- Biologi 2, 100p
- Motor- och röjmotorsåg, 100p
- Naturturism 1, 100p
- Naturturism 2, 100p
- Naturturism 3, 100p
- Fiske och Vattenvård 1, 100p
- Fiske och vattenvård 2, 200p
- Besöksnäringen, 100p
- Marknadsföring och försäljning, 100p
- Handel-specialisering, 100p
- Moderna språk 1 eller 3, 100p
Individuellt val - inriktningsspåret 200p
- Aktiviteter och upplevelser, 100p
- Fiske 1, 100p
Individuellt val - studiespåret 200p
- Matematik 2a, 100p
- Samhällskunskap 1a2, 50p
- Historia 1a2, 50p
STIPENDIER och Elevförmåner
STIPENDIER
Varje år delas flertalet stipendier ut till elever som studerar på ForshagaAkademin.
- Stipendium för bra studieresultat
- Stipendium för gott föredöme
- Stipendium för bästa utveckling
- Årets gymnasist
Det delas även ut ett antal stipendier från branschen
vid varje terminsslut.
ELEVFÖRMÅNER
Som elev på Sportfiskegymnasiet får du förutom allt som ingår i utbildningen även andra kostnadsfria förmåner på din fritid. Nedan presenteras ett urval. Vissa skillnader kan förekomma från år till år.
- Fiskeutrustning till mycket rabatterat pris via våra samarbetspartners och lokala fiskebutiker.
- Fiskekort i Forshaga kommun.
- Lån av båtar och fiskeutrustning samt tillgång till verkstad.
- Billigt fiske i skolans egna tjärnar.
- Bidrag för träning i gym i Forshaga eller badhusbesök i Deje.