Boende och Fritid - ForshagaAkademin

Boende­information

ForshagaAkademin hjälper till att administrera boende för våra gymnasieelever. Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga.

BOENDE FÖR GYMNASIEELEVER I SAMARBETE MED FORSHAGABOSTÄDER AB (FABO)
Det boendealternativ skolan erbjuder är ombyggda tvåor eller treor som ligger i Forshaga och Deje (en ort ca 10 km norr om Forshaga med goda bussförbindelser). Rummen är mellan 12 och 16 kvm. Skolan har inget internat.
Hyra: ca 3000 kr per månad och person. Hyran är baserad på 9 månader med hyresfritt i juni, juli och augusti.

Lägenheterna är basmöblerade och delas mellan två alternativt tre elever som har var sitt rum samt gemensamt kök och badrum. I lägenheten finns skrivbord och stol, sänglampa och garderob samt köksbord, fyra stolar och kökslampa. All övrig utrustning måste eleven ta med själv. Tillgång till gemensam tvättstuga finns.

OBS! P.g.a. praktiska och hygieniska skäl ingår inte säng i basmöblemanget.

I Karlstad med omnejd finns flera möbelaffärer, t.ex. IKEA, Mio och EM.

 

Boka boende

Bokning av elevboende gör du via vår hemsida. I samband med att antagningsbeskeden för gymnasieutbildningarna skickas ut kommer det gå att boka boende på knappen nedan.

Inackorderingstillägg eller Boendestipendium?

Som gymnasieelev kan du söka inackorderingstillägg eller boendestipendium för att finansiera ditt boende.

För att ge alla gymnasieelever möjlighet att studera vid ForshagaAkademin har våra branschsamarbetspartners inrättat ett boendestipendium.

De elever som studerar vid Sportfiskegymnasiet är av CSN garanterade inackorderingsbidrag enligt deras regler och omfattas därför inte av boendestipendiet.

Många elever flyttar till Forshaga från olika delar av landet när de börjar sin gymnasieutbildning. För närvarande bor ca 200 av skolans ca 250 elever i olika boenden i och omkring Forshaga.

Du kan få bidrag för ditt boende genom att söka inackorderingsbidrag hos CSN. De nuvarande reglerna säger att om du har mer än en timme enkel väg till skolan med allmänna kommunikationer (två timmar/dag) så är du berättigad till inackorderingstillägg. Om det finns någon annan gymnasieutbildning som anses motsvara den utbildning du tänkt söka inom ovan angivna avstånd kan CSN neka inackorderingsbidrag. De här reglerna utreds av Utbildningsdepartementet och kan ändras till det bättre.

För att plånboken inte skall vara avgörande kring vilken utbildning du som elev skall kunna gå har vi i samarbete med våra branscher utarbetat ett boendestipendium. Du som inte kan få hjälp med boendefinansiering på annat sätt får boendestipendium på en nivå som ungefär motsvarar inackorderingstillägget. Du ansöker om detta om du nekas inackorderingstillägg av CSN och blir beviljad stipendiet för hela din studietid under förutsättning att du sköter dina studier och ditt boende enligt de kriterier som anges i stipendieansökan.

Hur mycket man får i inackorderingstillägg beror på avståndet mellan ditt föräldrahem och skolan, enkel väg, och beloppen varierar lite för varje läsår. För mer information, se CSN.se

Felanmälan

Om ditt ärende inte är akut ska du använda dig av formuläret till höger. Det gäller:

  • Icke brådskande åtgärder vilket inte direkt påverkar funktionen i lägenheten eller fastigheten, t.ex. trasig kökslåda. (Reparation inom ca 1-2 veckor).
l

Icke brådskande felanmälan

Akut felanmälan ska användas vid:

  • Brådskande åtgärder som påverkar funktion eller säkerhet i lägenheten eller fastigheten, t.ex. vattenläckage. (Repareras snarast).
s

Akut felanmälan

Fritid

Som gymnasieelev vid ForshagaAkademin finns massor av kul att göra efter skoldagens slut! Fritidsvärdarna ansvarar för spännande aktivteter.
Fritidsvärdarna arrangerar aktiviteter exklusivt för våra elever på vardagskvällar och helger. Exempel på aktiviteter är besök på äventyrsbad, skidresor, fotbolls- och innebandyturneringar, pyssel och spelkvällar. Till skolan kan man komma för att ta en fika, spela kort och sällskapsspel, kolla på TV eller film. Här finns också tillgång till datorer och internet efter skoltid.

Det finns ett brett utbud av föreningar i Forshaga/Deje som fritidsvärdarna kan tipsa om. Man kan tex spela fotboll, ishockey, handboll, innebandy, orientera, träna löpning, skidåkning m.m. En brukshundklubb och bra fiskevatten finns också i närområdet.
Som gymnasieelev vid ForshagaAkademin får du simma gratis i Deje simhall samt träna gratis på Forshaga Atletklubb.

Vid skolan finns dessutom Skol-IF, flera träningsgrupper inom hundsporter (tex IPO, drag, agility mm), ”Slommen”-en ungdomsfiskeklubb med mera. På kvällstid ordnas dessutom möjlighet att utvecklas inom fiskemetoder och betestillverkning inom ramen för ”Fish Factory”.

Fritidsvärdarnas roll är:

  • Ge eleverna möjlighet till en bra och innehållsrik fritid.
  • Att ha en helhetssyn på våra gymnasieelever
  • Kontrollera så att boendets ordningsregler efterföljs.


Skolans öppettider eftermiddagar och kvällar är:
Måndag – Söndag 17.00-22.00