Vildmarkskock – stor efterfrågan bakom ny utbildning | ForshagaAkademin
Den svenska naturen är som skapad för matlagning utomhus. Det tar ForshagaAkademin fasta på och lanserar en ny gymnasieutbildning, Naturguide & Vildmarkskock, med start hösten 2021.
– Vi vill vidareutveckla det vi redan är duktiga på, samtidigt som vi ser ett ökat behov av vildmarkskockar från branschen, säger Fredrik Ernfridsson, rektor för ForshagaAkademin.

Vildmarkskock

 

Att kunna erbjuda mat – allt från exklusiva upplägg med stjärnkockar till enklare måltider utifrån naturens förutsättningar – har blivit ett viktigt inslag inom den moderna och hållbara naturturismen. Med det kommer samtidigt med en ökad efterfrågan av kompetens från branschen. Därför genomförs nu en satsning på en ny gymnasieutbildning hos ForshagaAkademin.

Naturguide & Vildmarkskock kommer att kombinera naturguidningsaktiviteter inom äventyr, jakt och fiske med naturnära måltidsupplevelser. Eleverna kommer att bli duktiga på att vägleda andra till naturupplevelser samt att målgruppsanpassa olika aktiviteter. Det kan exempelvis handla om att tillreda mat för grupper som vill ha den serverad. Men också att skapa aktiviteter där matlagningen står i centrum.

 

Vildmarkskock – matlagning på schemat

På schemat finns bland annat kurser i matlagning, naturguidning och företagande. Eleverna kommer att kunna välja en fördjupning i fältmatlagning och naturguidning inom det individuella valet. Men det går också att skaffa grundläggande behörighet till högskola och universitet genom ett studiespår.

– Vi har en nära kontakt med branschen och de ser att det helt klart finns en ökad efterfrågan på olika typer av matupplevelser i det fria i takt med att intresset för naturturism ökar. Samtidigt är det tydligt att det finns för få med matlagningskompetens inom naturturism, säger Fredrik Ernfridsson.

 

Sverige satsar på måltidsturism

Matupplevelser i naturen efterfrågas i svensk turism.

Ett tydligt exempel på detta är Visit Swedens långsiktiga satsning på måltidsturism. Målet är att få fler utländska turister att välja semester i Sverige för matens skull. Även svenska turister efterfrågar det som kallas ”soft adventures” där maten ofta gärna får stå i centrum. Visit Värmland har ett fördjupat samarbete med Visit Sweden genom det nationella måltidsprogrammet och från det hållet välkomnas ForshagaAkademins satsning på en ny gymnasieutbildning.

– Matupplevelser och naturturism är en viktig del av Värmlands dragningskraft och vi ser väldigt positivt att ForshagaAkademin startar den här utbildningen. Det är något som kommer gynna regionen när det kommer till kompetensförsörjning inom besöksnäringen, säger Mia Landin, VD för Visit Värmland.

 

Naturlig koppling till andra utbildningar

Utbildningen Naturguide & vildmarkskock ligger nära ForshagaAkademins nuvarande verksamhet och utbud där vildmark, äventyr, jakt och fiske är områden där en naturlig koppling finns till den nya utbildningen.

– Vi funderade helt enkelt på vad vi redan är bra på, vad som efterfrågas och hur vi kan utveckla våra utbildningar ytterligare. Det blev tydligt att matlagning i naturen skulle bli nästa steg för oss att ta. Inom äventyrsturism lagar vi redan mycket mat utomhus, när det kommer till jakt och fiske så är de naturliga ”råvarorna” självklart närvarande. Vi tror mycket på den här utbildningen, säger Fredrik Ernfridsson.

 

För ytterligare information
Fredrik Ernfridsson, rektor, 072-20 94 159

Fredrik Ernfridsson

 

 

 

 

 

Läs mer

P4 Värmland: Nu kan du studera till vildmarkskock

NWT [+]: Ny utbildning till vildmarkskock startar nästa höst

VF [+]: Startar utbildning till vildmarkskock