Tilde gjorde praktik i Skottland - ForshagaAkademin

Tilde, som just börjat sitt sista år på Hundsportgymnasiet, var på en spännande praktik i somras. Här är hennes rapport efter drygt fem veckor på Midderry Farm i Kilry, Skottland: 

Reseberättelse 

”Jag har varit i Skottland hos Middery Sheepdogs (Mosse & Lotta Magnusson) på praktik i en månad. Det är en fårfarm med ca 700 tackor och 1 000 lamm, kombinerat med uppfödning av Bordercollie. Syftet med deras farm är att föda upp och träna vallhundar som säljs till andra farmare för att hjälpa till på deras gårdar. 

Jag sattes direkt in i det nya livet jag skulle få testa på i en månad framöver. På gården fanns det ca 35 hundar som bodde i separata kennlar. Min främsta uppgift var att ta hand om alla hundar och träna en del av dem i vallning. På ett sån här stor farm med mycket djur är det viktigt med dagliga rutiner så allt sköts och djuren mår bra. 

På morgonen startade vi dagen med att ta ut alla hundar i fyra olika rasthagar, medans någon städade alla kennlar och fyller på vatten. Sedan tas hundarna in och vi slängde in en näve mat. När alla hundar är rastade och kennlarna är rena är det dags för oss att äta vår frukost. 

Efter frukost är det dags att börja träna alla hundar. Framförallt är det vallning som tränas men det läggs mycket fokus på att träna dessa hundar på annat såsom socialisering, miljöträning, koppelträning, pälsvård, kloklippning, åka fyrhjuling, promenader osv. Då hundarna inte lever på samma sätt som i Sverige så är det viktigt att lägga tid på individerna vid socialisering så det blir vana med annan sorts hantering. 

Vid lunchtid är det dags att städa alla kennlar igen, även alla valpar får komma ut och rasta. På eftermiddagen fortsätter hundträningen men även andra sysslor behövs göras för att sköta farmen. Exempelvis så behövs ladugården städas, klippa gräs, hönor och ankor behövs matas, fylla på foder, halm, spån m.m, laga staket runt om gården och uppe på hillen. Vissa dagar är det även fullt upp med fårjobb, alla får och lamm måste vaccineras, avmaskas, klippas, byta bete och kollas till så alla mår bra. Flasklamm måste även matas flera gånger om dagen. 

Innan middag är det dags för utfodring och rastning av alla hundar. Alla hundar får sin måltid i kennlarna och efter det släpps alla ut igen för att rastas. Kennlarna städas och vatten fylls på innan hundarna kommer in igen. 

På kvällen är det dags för en sista rastning för alla valpar och man kollar till alla hundar innan vi stängde igen ladugården för natten. 

Under min vistelse här fick jag lära mig otroligt mycket om Bordercollien, hur viktig den är som en arbetande vallhund för att hjälpa farmare. 

Fick en hel del ny kunskap om får, jag fick känna på och lära mig hur man tar hand om så pass många får och hur man vaccinerar och klipper dem. Jag fick se och vara med att flytta stora flockar med hjälp av vallhundarna. Vilket har varit en fantastisk upplevelse att få se rent avlade bordercollies jobba med det de är avlade för från början i deras vackra ursprungsland. En oslagbar känsla. Att få uppleva hur viktigt det är att fortsätta avla bordercollies efter just vallning för att de är så pass viktiga att ha i deras dagliga arbete. 

Har varit med och fått se vallhundstävlingar där de bästa vallhundarna och blivande vallhundar samlas. Fått otroligt bra coachning av Mosse och Lotta i vallningen på gården. Fått kunskap om hur man tränar upp unga vallhundar till att bli riktiga arbetshundar, fått se när de själva tränar upp sina vallhundar och se dem i arbete. 

Den här resan har varit över förväntan, har fått med mig mer kunskap än jag kunnat tro som jag kommer ha stor nytta av själv när jag ska träna och utvecklas i just vallhundsträning. En resa som jag gärna vill fortsätta på.”