Jobbar med hundar – Ronja förverkligade sin dröm på ForshagaAkademin

Ronja Nyström trotsade syokonsulenten hemma i Gävle för en flytt till hundsportgymnasiet på ForshagaAkademin.
Ett brinnande intresse förvandlades till en karriär där hon jobbar med hundar.
– Det var helt fantastiskt att flytta till Forshaga, jag sög i mig allt och lärde mig hur mycket som helst, säger Ronja som nu jobbar på Hammarö smådjursklinik. 

Hundintresset tog Ronja till Värmland och ForshagaAkademin.

Hundintresset tog Ronja till Värmland och ForshagaAkademin. Här är hon tillsammans med miniatyrbullterriern Ink som precis fått valpar. Foto: Joakim Larsson

 

Det har nästan 15 år sedan flytten till Värmland. Ronja Nyström ursäktar sig lite, hon är trött. Hemma på gården utanför Molkom har hon tre valpar, bara två dygn gamla.

– Lite lite sömn har det blivit, skrattar Ronja.

Den här kullen från mamma Ink bestod av tre valpar, miniatyrbullterrier.

– Jag hade hoppats på en tik i alla fall, men det blev tre grabbar den här gången. Förra kullen från Ink hade sju valpar, alla hanar… 

 

Tjatade till sig första hunden

Det fanns kanske ingen självklar rak linje fram till gården utanför Molkom med hundar, katter, getter, höns och änder under uppväxten i Gävle. I familjen fanns inga djur under uppväxten, men intresset hos Ronja Nyström växte sig starkare. Efter att ha rastat andras hundar lyckades hon till slut tjata sig till en egen – en amstaffblandning. 

– Det var inte så att vi hade kontakt med någon brukshundsklubb eller så då och jag ville verkligen lära mig mer. Då tror jag att jag såg en annons för hundsportgymnasiet på ForshagaAkademin så jag gick till min ”syo” och sa ”här vill jag gå”, berättar Ronja.

Responsen från syokonsulenten var dock allt annat än positiv.

– Jag kommer från Gävle och Forshaga var en bit bort så det var frågor om hur jag skulle klara av att bo själv, ekonomin och så vidare. Så jag sökte inte då utan började på en annan linje, men jag var aldrig nöjd över det valet. Så efter ett år tog jag mod till mig och flyttade i alla fall.

Hundsport är en stor del av Ronjas liv.

Hundsport är en stor del av Ronjas liv. Foto: Ewelina Söderlund

Hunden följde med till ForshagaAkademin

Hennes första hund, Liva, hade fått valpar när det var dags för flytten. Så det var en av valparna, Rebell, som fick följa med till skolan i Forshaga.

– Då minns jag att jag var orolig för att de inte skulle ha ta in henne. Men det var inga problem, de struntade helt i vad det var för ras. Bara hon gick igenom hanteringstestet som alla andra så var hon välkommen.

Flytten till ForshagaAkademin gick helt smärtfritt genom bra stöd från skolan.

– Det var verkligen aldrig några problem, så jag var lite sur för att jag inte flyttade direkt, skrattar Ronja. 

– För mig var det helt fantastiskt att flytta till Forshaga. Många som började hade växt upp med djur på ett annat sätt, jag hade ju inte det så jag sög i mig allting och lärde mig hur mycket som helst. 

Vad hade du för framtidsplaner då? 

– Jag kände redan från start att ”det här är något jag kommer hålla på med”. Men exakt vad det skulle bli hade jag nog inte koll på. Det är ändå en snäv bransch, som sjuksköterska får man jobb direkt. Så är det inte riktigt för oss.

 

Jobba med hundar på Hammarö

Ronja jobbar med hundar på Hammarö smådjursklinik.

Ronja jobbar med hundar på Hammarö smådjursklinik. Foto: Malin Åslund

Vi en praktikplats på en klinik i Deje fick Ronja Nyström ett sommarjobb, som ledde vidare till vikariat. Genom vidareutbildningar och några år på Ulvsby smådjursklinik har hon nu hamnat på Hammarö smådjursklinik där hon jobbar med hundar. Det står det djurvårdare och certifierad hundfysioterapeut på namnskylten. Kliniken öppnade i maj förra året och det har varit ett lyckat uppstartsår.

– Jag kände flera som startade upp på Hammarö och de villa ha med mig på tåget. Det har verkligen funnits utmaningar under uppstartsåret, men det har också varit så roligt och spännande, säger Ronja.

På vilket sätt har du nytta av tiden på gymnasiet nu när du jobbar med hundar i yrkeslivet? 

– Framför allt det grundläggande, jag fick med mig viktiga byggstenar, speciellt eftersom jag inte hade med det från uppväxte. Sedan tyckte jag alla djursjukvårdskurser var roliga och intressanta och det har jag fortfarande nytta av. Och självklart praktiktillfällena, det kan jag verkligen slå ett slag för. Att man tar till vara på den tiden och väljer ställen där man kan tänka sig att jobba i framtiden. Det är jätteviktiga kontakter som skapas då och en möjlighet att visa upp sig och ställa frågor.

 

Tävlar med sina hundar

Gården i Molkom är som sagt full med djur och vardagen kretsar mycket kring det. Under tiden på skolan kom Ronja även in på hundsport och tävlingar – något som också hänger med än i dag. 

– Jag har en holländsk herdehund som är två år som jag tränar och tävlar med, bruks, lydnad och drag.


Artikeln om Ronja Nyström är även publicerad i KH Aktuellt.