Drömjobb: Polis - ForshagaAkademin

Många av våra elever drömmer om att jobba som hundförare inom t.ex. polis och försvar.
Här kommer en elevberättelse från Tove som pluggade på ForshagaAkademin för några år sedan och som nu läser på Polishögskolan.

” När jag sökte till ForshagaAkademin hade jag tankar på att antingen bli polis och då självklart hundförare eller på att bli veterinären. När jag tog studenten efter tre år va mina val detsamma som innan jag börjat. Jag valde att börja mina studier på komvux för att kunna läsa på veterinärhögskolan. Jag läste till ämnen som matte, biologi och fysik. När jag var klar med de studierna hade jag bestämt mig vad jag ville bli och det var polis. 

Jag sökte in till polishögskolan våren 2017 och blev kallad till rekryteringen den sommaren. Rekryteringsprocessen är mellan 1-2 dagar. För mig blev den 2. Man började med de fysiska delarna vilka jag såg fram emot. Det är även ett möte med läkare som ska genomföras för att få en ok stämpel. När detta va klar va det den psykiska delen kvar. Jag skulle under ca. 40 min samtala med en psykolog som då skulle utvärdera om jag kan bli en lämplig polis. Jag blev godkänd och i januari 2018 startade jag min utbildning på polishögskolan i Stockholm.

 Den första terminen är den man säger är mest teoretisk och då även tuffast. Terminen handlar om att man ska lära sig grunderna för polisarbetet, det är allt från polisens historia till juridik och polislagen. Bredvid de teoretiska studierna ligger de fysiska, att kunna skydda och försvara och att kunna bedöma situationen och att agera därefter. Vi fick under första terminen lära oss vad vi får göra och hur vi ska göra det. Under första terminen fick vi även delar av vår utrustning, vi fick våra handklovar och koppel (som bältet vi har kallas) och uniform. Termin 1 var väldigt lärorik och förutom en bra grund fick man även riktigt bra vänner.

Förutom att vårt kursinnehåll är inriktat för poliser så är skolan som vilken annan skola. Vi pluggar, vi har gruppuppgifter och individuella och vi har tentor som ingen vill göra. Man har tre tillfällen på sig per tenta och klarar man inte tentan på tredje försöket måste man ta studieuppehåll en termin. Förutom vanliga föreläsningar och seminarier (lektioner) så tar även studentkåren in några föreläsare som de tror är intressanta för oss studenter. Första terminen tog de in special hundförare. Den föreläsningen var väldigt intressant enligt mig då man fick lära sig mer om hunförarenheten och se andra hundar än de “vanliga” schäfrarna och malle. Specialsökhundarna är vanligen hundar av andra raser som t.ex. jakthundar. Jag fick även under denna föreläsning reda på hur jag ska gå tillväga för att nå de mål jag har inom kåren. Jag har nu påbörjat min andra termin och har redan märkt att den är mycket mer praktisk än den första.

Vi har bl.a. fått lära oss att manövrera ett polisfordon och jag hoppas att det går bra på examinationen som snart ska genomföras. Första veckan i oktober nu år 2018 gör jag min första riktiga vecka i polisyrket, jag kommer då under en veckas tid få vara med mina framtida kollegor och se mer på riktigt vad polisyrket handlar om. Jag kommer ev få vara med vid gripanden eller trafikkontroller, jag vet ingenting ännu vilket är som vilken dag som helst hos polisen. Man vet aldrig exakt vad som kommer hända förens det hänt. 

Är man intresserad av att bli polis är det viktigt att tänka på varför? Varför vill du bli polis och vad tror du att polisyrket innebär. Ta gärna kontakt med poliser på mässor och dylikt och fråga ut dem om yrket. 

Jag har märkt att min tid på ForshagaAkademin är en stor erfarenhet att ha med sig när man startar resan till att bli polis. Jag fick på skolan lära mig vad det innebär att ta ansvar inte bara för mig själv utan även för min hund. Jag fick även lära mig vad det innebär att vara ett företags/myndighetens ansikte utåt. Det kanske viktigaste av allt som jag lärde mig på ForshagaAkademin var att möta många olika människor och personligheter vilket är otroligt viktigt för mitt framtida yrke. 

Jag har lärare som jobbat inom polisen i 39 år och jag hoppas att även jag trivs så bra med mitt val att jag också stannar så länge. 39 år med ett varierande yrke där man kommer få möta mycket, både roliga och tyvärr tråkiga händelser. Även 39 år av snutfika som är en självklarhet.”