Välkommen till Viltvårdsgymnasiet!
Viltvårdsgymnasiet är utbildningen för dig som är intresserad av jakt, viltvård, turism och företagande.
Den lägger grunden för en framtid i en bransch med stora framtidsutsikter. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (naturturism) och har riksintag.
PRAKTISKT ARBETE I SKOG OCH MARK
Under utbildningen får du lära dig allt om jakt och viltvård, turism och företagande. Du provar många olika jaktmetoder, får utbildning i praktiskt skytte, styckning och matlagning i fält. På schemat finns bland annat fyrhjulskörning i terräng, naturguidning och motor- och röjsåg. Det ingår också spännande utbildningsresor. Elever har också möjlighet möjlighet att ha med sig jakthund till skolan. Klicka HÄR för att läsa vad som gäller för hundar på utbildningen.
JAKT + SKOG = FRAMTID
I takt med jaktbranschens utveckling blir du efter dina tre år på skolan redo för en framtidsbransch. Under utbildningen jobbar du med bland annat jaktarrangemang, eller skogsbruksarbete. I det ordinarie programmet ingår också de kurser du behöver för grundläggande behörighet till vidarestudier på högskola.
NÄRA SAMVERKAN MED JAKTBRANSCHEN
Vår utbildning är från starten utformad i samråd med jaktbranschen. Efter 20 år har vi etablerade relationer med många av marknadens ledande aktörerna. Detta har skapat ett stort och utvecklat nätverk av praktikplatser samt en verklighetsnära utbildning.
CERTIFIKAT & INTYG
Under utbildningen får du följande certifikat och intyg:
- A- och B-kort för motor- och röjmotorsåg
- ATV-kort
- Jägarexamen
- Jaktledarutbildning
- kurs genom Interjakt
– vapanhandel
– försäljning
– visual merchandising - Fångstkort Conibear
- Viltundersökare
Intresseanmälan
@viltvardsgymnasiet på Instagram
Följ med i vardagen på Viltvårdsgymnsiet
Livet på viltvårdsgymnasiet
Jägarexamen, traktorkort, terrängförarbevis, fångstkort för bäverfälla, fina jaktmarker,
skyttesimulator, guidningar, vildmarksliv, älgjakt, fjällvandring, fågeluppfödning m.m.
GÖR VERKLIGHET AV DRÖMMEN
Drömmer du om jakten som yrke? Då är det här rätt skola och utbildning att starta med! Vår målsättning är att du ska lyckas uppnå dina drömmar om att bli yrkesjägare. Allt vi gör under teori och praktik ska hänga ihop. Jakten och viltvården är vår röda tråd och branschen är med och tycker till om hur utbildningen ska se ut. Det gör att du får rätt redskap för att vara redo när du kommer ut i yrkeslivet.
STOR VARIATION & FINA JAKTMARKER
Under dina tre år provar du jaktmetoder efter olika slags vilt: älg, rådjur, vildsvin, räv, hjort, ripa, hare, gås och mycket mer. Du får också utbildning i praktiskt skytte, motor- och röjsåg, fyrhjulingskörning och får kunskaper om styckning och matlagning i fält. Småviltsjakten och viltvårdsundervisningen sker på skolans hemmamarker som är varierade och viltrika, med allt från skogar och myrar till jordbrukslandskap. Detta för att lära sig om hur man kan utveckla ett viltvårdsområde och att kunna odla passande växter för såväl foder som skydd till olika djurarter. Här trivs såväl rådjur, tjäder, skogshare samt gäss.
PÅ RIKTIGT MED FINA RESURSER
Allt som kan göras praktiskt ska göras praktiskt. Vi gör det på riktigt. Jakt och viltvård lär man sig i skogen och på åkern och skytte med bössan i hand. Eleverna får också planera och delta i olika jaktarrangemang som är en bra erfarenhet för framtida jobb. Sedan hösten 2019 har eleverna möjlighet att ta del av ett förmånligt elevoaje som innehåller elektroniskt hörselskydd med medhörning, en komradio samt en avståndsmätare. Dessutom har eleverna 30% rabatt i skolans egna Interjaktbutik som drivs av eleverna själva. Skolan har också satsat på en toppmodern skyttesimulator för att eleverna ska få bra och kvalitativ mängdträning i sitt skytte. Inom kort står också en helt nybyggd vilthanteringsanläggning färdig.
LÄR KÄNNA BRANSCHEN
Även om det är mycket praktiskt arbete i skolan känns det kanske ännu mer utvecklande att komma ut på praktik (APL). Under 15 veckor har elever möjlighet att lära känna jaktbranschen utanför skolan och många söker sig till spännande företag, platser och länder. Under de senaste åren har t.ex. flera elever åkt på praktik till Sydafrika och Kanada, något som många jägare drömmer om.
dina år på viltvårdsgymnasiet
ÅRSKURS 1
Under ditt första år på utbildningen ligger fokus på kunskap om djur, natur och viltvård. Har du inte jägarexamen vid skolstart tar du den i årskurs 1. Vi jobbar i fält med viltvård, inventering och fällfångst. Vi åker på flera spännande utbildningsresor t.ex. introhajk i samband med skolstarten i augusti och en fjällhajk under vårvintern.
ÅRSKURS 2
Nu börjar vi äntligen jaga på skoltid! Under hösten jagas rådjur, duvor, älg, räv m.m. Den praktiska undervisningen fokuserar på jaktmetodik och tillvaratagande av vilt. Givetvis jobbar vi vidare med viltvård såsom predatorjakt, viltåkrar och viltvårdsplaner. Under våren planerar och genomför vi vårt mässdeltagande på Elmia Game Fair alternativt Swedish Game Fair.
ÅRSKURS 3
Nu ligger tyngdpunkten på de färdigheter som krävs för jakten som yrke. Du får planera och genomföra jaktarrangemang för externa gäster. Självklart jagar vi också; då med fokus på hjort, vildsvin, tjäder och orre. Skogsskötselkurser och grönt kort i skogsvård ger dig också bra möjligheter till fortsatt jobb eller utbildning inom skogsbruket. Under detta år driver du även eget företag inom Ung Företagsamhet.
vad kan man jobba med?
I Sverige ingår jakt och viltvård som en integrerad och väsentlig del av naturvården. Jakten är och skall vara ett klokt och långsiktigt nyttjande av den förnyelsebara naturresursen vilt. Intresset för jakt är stor i Sverige; det finns nästan 300 000 jägare. Det finns ett bra underlag för jaktturism i Sverige idag. Personer från södra Sverige eller Europa söker sig norrut för att jag aripa eller skogsfågel. Jägare från norr åker söderut på jakt efter exempelvis dov- och kronhjort eller vildsvin . (Källa: jagareforbundet.se)
Direkt efter gymnasiet kan du jobba som t.ex: jaktelev, butiksförsäljare av vapen- och jaktartiklar, egenföretagare och med skogsröjning. Exempel på andra branschjobb är jaktguide, eftersöksjägare och skytteinstruktör.
Universitetsstudier: Läser du fullständigt program och ev. studiespåret får du behörighet att söka till t.ex. skogsmästare, naturvetenskapligt basår, olika beteendevetenskapliga samt pedagogiska utbildningar. Efter utbilning som jaktelev kan man också söka vidare till viltmästare.
Ansök till Viltvårdsgymnasiet
APL (Praktik)
APL (Praktik)
Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). I åk 1 gör du praktik på företag inom skogsbruket med fokus på plantering och röjning av skog. Din praktik i åk 2 är inriktad mot jaktförberedelser och fågeljakter. Elever i åk 3 har en praktikperiod under sommaren med fokus på fågeluppfödning, butik och forskning samt en period under hösten med inriktning mot klövviltsjakt och slakteri. I din APL ingår också planering och arbete vid stora branschmässor.
Gy-gemensamma kurser 900p
- Engelska 5, 100p
- Engelska 6*, 100p
- Historia 1, 50p
- Idrott & Hälsa 1, 100p
- Matematik 1, 100p
- Religion 1, 50p
- Samhällskunskap 1, 50p
- Svenska 1, 100p
- Svenska 2*, 100p
- Svenska 3*, 100p
- Naturkunskap 1, 50p
*Möjlighet finns att välja bort denna kurs som krävs för grundläggande behörighet.
Programgemensamma kurser 400p
- Biologi 1, 100p
- Entreprenörskap, 100p
- Naturbruk, 200p
Gymnasiearbete 100p
Gymnasiearbetet på yrkesprogrammen ska visa att eleven är förberedd för att arbeta inom de yrkesområden programmet riktar sig mot. För att få en gymnasieexamen måste man ha ett godkänt gymnasiearbete.
Inriktningskurser 600p
- Marken och växternas biologi, 100p
- Motor- och röjsågsmotorsåg 1, 100p
- Naturturism 1, 100p
- Naturturism 2, 100p
- Mångbruk av skog, 100p
- Terrängtransporter, 100p
Programfördjupning 600p
- Jakt och viltvård 1, 100p
- Jakt och viltvård 2, 200p
- Jakt och viltvård- specialisering, 100p
- Naturturism 3, 100p
- Entreprenörskap och företagande, 100p
Individuellt val - inriktningsspåret 200p
- Biologi naturbruk specialisering, 100p
- Jakt och viltvård specialisering, 100p
* Inom det individuella valet kan du välja att läsa kurser som ger dig behörighet att studera vidare efter gymnasiet. Alternativt kommer du att kunna välja kurser som ytterligare fördjupar karaktären på din utbildning.
Individuellt val - studiespåret 200p
- Matematik 2a, 100p
- Samhällskunskap 1a2, 50p
- Historia 1a2, 50p
STIPENDIER och Elevförmåner
STIPENDIER
Varje år delas flertalet stipendier ut till elever som studerar på ForshagaAkademin.
- Stipendium för bra studieresultat
- Stipendium för gott föredöme
- Stipendium för bästa utveckling
- Årets gymnasist
Branchstipendier:
- Norma (åk2)
- Norma (åk3)
- Vildmarken (åk3)
- Vildmarken (åk3)
- Interjakt (åk3)
- Interjakt (åk3)
ELEVFÖRMÅNER
Som elev på Viltvårdsgymnasiet får du förutom allt som ingår i utbildningen även andra kostnadsfria förmåner på din fritid. Nedan presenteras ett urval. Vissa skillnader kan förekomma.
- Möjlighet att ta jägarexamen utan kostnad på skoltid.
- Goda möjligheter till fritidsjakt.
- Rabatt på kläder och viss utrustning via våra samarbetspartners i vår elevdrivna Interjaktbutik.
- Bidrag för träning i gym i Forshaga eller badhusbesök i Deje.
HÄR JOBBAR VI EFTER STUDENTEN
Sveaskog, Jaktia, Moelven, Vildmarken, Boo Egendom, Bofab, Astro, Virå Bruk, Norma, JK Hunting, OFC, Fondprodukter, Nordisk Jakt & Fiske, Försvarsmakten, Sako, Taxinge Säteri, Stora Enso, Svenska Jägareförbundet Östergötland, Svenska Jägareförbundet Dalarna, XXL Sport och Vildmark, Söderö, Sportringen, Forsbys Hundhälsa, Skogssällskapet, ForshagaAkademin, Scandianvian High-Flyers