Drömpraktik på Grönland - ForshagaAkademin

Tjena, Christoffer Mörk heter jag och jag går tredje året på Forshaga Akademin inriktning sportfiske. Jag tänkte berätta om en liten resa som jag gjorde denna sommar. Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om den men jag ska försöka att fatta mig kort.

Nu i somras fick jag möjligheten att göra min praktik på Grönland hos ett företag som heter Getaway Tours. Getaway driver 3 camper längs med Grönlands sydvästra kust, Camp North, Camp Erfalik och Camp South.

Under min 6 veckors praktikperiod var jag på två av dem, North och Erfalik. Mål fisken var havsvandrande röding som var påväg upp i åar och älvar för att leka, och metoden var flugfiske. Det som är speciellt med de havsvandrande rödingarna är att de växer sig otroligt stora under tiden de är ute i havet, exemplar på 3-5 kg är inte ovanliga och den största som kom upp under min tid där uppe vägde ca 8 kg.

Min uppgift på camperna var att vara “camp slav” vilket låter värre än vad det var. Dagens sysslor var att hjälpa kocken med frukost och middag, diska, hämta vatten, hålla campen ren, fin och i rullning och byta toalett påse, eftersom det inte finns möjlighet till rinnande vatten till en toalett. Det ska också tilläggas att vi sov i tält och använde oss utav bensindrivna generatorer för att få elektricitet. Detta är inget jag anser som dåligt eller jobbigt snarare nyttigt, att få komma bort från den teknologiska världen och leva lite mer basic. Jag fick såklart också göra de riktigt roliga sakerna med att vara på en camp, till exempel att guida kunder, fotografera och modella till Getaways hemsida och magasin.

Jag har fått en enorm erfarenhet efter denna resa och det är verkligen någonting som man kan skryta om. Att få leva så pass när naturen och fiska i så otroligt bra fiske vatten är någonting jag är otroligt nöjd över att jag har gjort och att jag fick chansen att göra. Jag kommer förmodligen återvända till rödingarna på Grönland så fort chansen ges, de är jag säker på!